"Aku tak Mulia. Kau pun tak Mulia. KetidakMulianmu menjadi pelengkap ketidakMulianku , hingga kita akan Mulia , meskipun hanya bagi kita berdua. Biarlah Allah yang Maha Mulia , yang berhak menilai keMuliaan kita."


Sunday, April 15, 2012

Mujahadah Itu Apa?Mohammad Iman yang berumur 10 tahun itu khusyuk menghayati setiap baris lirik ‘Ujian Hidup’ oleh Imam Muda di laptop Mak Su nya. Hatinya merasa terkesan dengan lirik yang tertera di skrin video lagu tersebut…

'‘Assalamualaikum'', sapa Nurul Iman dari belakang.

Mohammad Iman yang sedikit terkejut sekadar tersenyum sambil menjawab salam Mak Su nya perlahan.

‘'Waalaikumussalam’'….

Nurul Iman duduk bersebelahan anak buahnya itu. Dia kembali menanda buku latihan pelajarnya. Sementara Mohammad Iman masih lagi khusyuk mendengar lagu Imam Muda tersebut. Berkali dia mengulang semula lagu itu supaya sentiasa bermain di ‘Real Player’. Nurul Iman sekadar tersenyum melihat telatah anak sulung Abang Long nya itu.

‘'Mak Su macam mana kita nak sentiasa berada dalam Mujahadah?'', aju Mohammad Iman tiba-tiba’.

Nurul Iman terkesima dengan soalan yang lahir dari mulut anak buahnya itu. Dia terkedu kerana tidak menyangka soalan itu telah ada dalam sereberum anak semuda Mohammad Iman.

'‘Subahanallah''.. ucap Nurul Iman dalam hatinya sebagai tanda kekagumannya kepada Allah yang memberi ilham dari akal sejengkal itu kepada Mohammad Iman.

‘'Mana Iman belajar perkataan Mujahadah ni? Iman tahu apa maksud Mujahadah'', aju Nurul Iman tanpa terlebih dahulu menjawab soalan anak buahnya itu.

'‘Di Masjid… Ustaz yang beri tazkirah setiap kami selesai solat tu yang selalu bercakap tentang Mujahadah Mak Su. Maksud dia Iman tak tahu.. Tapi Ustaz selalu kata marilah kita bermujahadah'', jawab Mohammad Iman jujur’.

Nurul Iman sekadar tersenyum..

'‘Mujahadah berasal daripada perkataan jihad. Ertinya berjuang bersungguh-sungguh dengan penuh kegigihan atau kata lain ialah Jalan Menuju Allah. Soal bagaimana untuk kita sentiasa berada dalam Mujahadah bukanlah sesuatu yang mudah.. Iman terpaksa berperang dengan musuh yang sentiasa berada dalam diri Iman sendiri'', terang Nurul Iman lembut’.

‘'Musuh??? Siapa musuh Iman Mak Su?'', aju Mohammad Iman kehairanan’.

'‘Bukan musuh Iman sahaja, tapi musuh semua orang iaitu Syaitan, sepertimana Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud'':

“Sesungguhnya syaitan mempengaruhi lintasan hati anak Adam dan Malaikat juga mempunyai pengaruh. Pengaruh syaitan ialah mengilhamkan manusia supaya melakukan kejahatan dan membantah kebenaran. Adapun lintasan Malaikat ialah mengilhamkannya melakukan kebajikan dan membenarkan kebenaran.” - (Hadis Riwayat Al-Tirmizi, Al-Nasa’I dan Ibnu Hibban)

'‘Iman rasa Iman mampu tak untuk pergi bermujahadah?'', duga Nurul Iman’.

‘'Insyaallah, Mak Su… Tapi Mak Su boleh bantu Iman kan?'' Jawab Mohammad Iman’.

Nurul Iman sekadar mengangguk kecil sambil tersenyum.

‘'Bantulah kami Ya Allah agar Istiqamah dijalan-MU'’, doa Nurul Iman dalam hatinya’…


No comments:

Post a Comment

Bacalah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...